Haji tinggi dan org biase?????

Published February 22, 2013 by mamalolapapabobo

Haji tinggi dan org biase?????

Tertarik plak rase nak tulis kisah yg hubby lalui semlm mase die dekat rawang… balik keje semalam sgt lah penat… hubby pun reach home around 9.00pm ..

Beliau bersandar kat sofa and suddenly he tell me that he meet a very weird person today… maybe ade antara kite dah penah jumpe org mcm nie kot.. but to proof his point hubby said that die x penah jumpe lg org mcm nie.. dan sgt dalam pengajaran yg die dapat..

Alkisah.. tgh hr yesterday hubbys friend Also know as POID ajak hubby pegi satu kedai workshop nak amik brg kereta die di pekan Rawang.. Hubby pun follow jew lah.. sampai kat kedai tu POID g lah wat keje die.. that was the first time hubby been there. never before… but the tokey looks familiar.. tokey tu asyik smile and he was so nice… tokey tu berbangsa cina okei… n two of his workers there are malay guys.. jarang okeh nak jumpe org cine nak amik budak melayu keje dengan die…

HUbby pun g duduk dekat kaunter tempat yg tokey tu duduk selalu lah kot.. hubby pun terpandang sesuatu yg sgt menarik.. ade sebuah buku atas meja tu yg bertajuk “SOAL JAWAB ISLAM BERSAMA USTAZ AZHAR IDRUS”… As usual my hubby kan peramah.. he asked.. the tokey said it is his book… the conversation after that would be something like this…. based on what hubby yg bersungguh bercerita dekat i :

Hubby : you agama islam ke?
Tokey : x da lah
HUbby : u buat ape bace buku nie… ( hubby sgt curius nak tahu)
Tokey : i suke blaja pasal Islam.. I masih belajar lg ma…
Hubby : knape islam?
Tokey : i mencari ma.. bg i semua agama sama suruh kite buat baik… ada 3 bende yg i percaya kkalau kite buat baik semua baik punya ma.
1) otak kene baik . pikir semua mau baik….
2) hati mau baik. semua buat bende mesti baik kalau hati baik…
3) perut mau jaga baik.. makan semua mau halal2.. makan dr duit yg baik….
hubby: dlm hati ” dah aku plak yg kene ceramah……

hehheehhe so nye hubby sgt terdiam dengan kenyataan tokey tadi… sambil membelek2 buku tadi hubby dapat lihat die menulis catan pada certain page buat peringatan diri nye… dan ade sekeping kertas yg tertulis rakkaat dalam solat fardu yg perlu dijalankan…
dapat dilihat tokey tadi masih mencari ISlam … Sedangkan kite yg Islam nie jarang skali bersyukur….hubby ade ckp cara tokey tu sgt2 baik.. die yg islam pulak tertarik dengan sikap baik tokey tu.. boleh pulak anak buah die tanye “tokey nak hantar barang mana dulu?” apa die jawab ” ikut u org mana yg kasi senang u org” baik kan…. so kat mane kite yg agama mengajar dan menerapkan nilai2 murni..

Tetiba tokey tadi tanye my hubby.

Tokey : i mau tanye u satu soalan tp u mau jujur jawab.. jgn tipu sy…
hubby : okeh kenapa?

Tokey : U jawab saya jujur ma.. apa beza org Islam yg pakai itu kain tinggi atas kepala dan org panggil die haji…. itu bukan longkok punye.. itu kain balut2 kepala tinggi punya… dengan org yang biase2 saje mcm u ma… apa beza? apa tuhan     nilai ini dua jenis org?
Tokey : ini kes hah, jadi depan saya ma… u x percaya u tanye same itu due org pekerja sy…
Dua tiga hali lepas hah dtg dua org … naik kereta besar mau beli barang .. die singgah kedai saya ma.. dua2 org itu pakai itu pakai kain punya… panggil itu nama haji2 punye…
saya sama saja.. layan semua org baik punya.. tiba2 dtg ini satu org mintak sedekah melayu juga… itu org mintak sedekah ckp hah die sudah 2 hari x de makan.. die sgt2 lapar. die mintak untuk die makan untuk hr ti saja ma.. die x mau lebih.. itu dua2 org haji hah… buat2 tak tau saja ma.. saya sgt2 terkejut ma. u punya bangsa, u punye agama pun u x boleh tolong kah..
saya kesian sy panggil itu org.. sy bagi die 10 ringgit.. saya cakap same die u pegi makan itu kedai depan kasi kenyang ini 10 ringgit. org itu sgt terima kasih ma.. sama saya punye perkerja juga die salam ma…
HUbby : lepas itu apa jadi?
Tokey : sekarang u cerita sama sy mcm mn saya nak buat teladan ma.. org islam sendiri itu mcm.. sy yg sgt kecewa ma…
Hubby : itu saya ckp sama kamu Tuhan x da pandang sama u punya pangkat dan pakaian.. ape u buat tu yg penting
Tokey : betui2..

hehhehehe so sudah nye berkawan lah hubby ku dan tokey itu.. dr cakap hubby tu amat aku tertarik.. mcm mn kite nak sebar kan islam kalau kite x tunjukkan teladan yg baik betul x??????? dalam setiap langkah dan gerak geri kite dalam tidak sedar rupanye kite sedang berdakawh.. maka bawalah dakwah yg benar.. contohilah teladan RAsullah SAW..
tidak pernah akan rugi jika berlaku seperti itu… bayang kan kalau tokey cina tadi convert islam sebab die nampak tindak tanduk kite yg mencerminkan mulia dan tinggi nya Islam …

sekadar berkongsi dan dibuat teladan sahaja….

n lagi satu tokey tu nak order barang dr abg juga.. rezeki Allah juga tanpa kita duga..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: