Memaafkan dan melupakan!! Forgive and Forget!!!

Published March 7, 2013 by mamalolapapabobo

MEMAAFKAN & MELUPAKAN

 

Begitu senang kite melancarkan kata2 “Maaf zahir dan Batin” setiap kali menjelang raya.. malah habis pada semua org kite forwardkan mesej kite tu.. include lah Whatssapp ke BBM ke.. x kisah lah.. tp mudah kan kite meminta maaf? Hehehhe kalau kite ade terbuat salah pape, end up we just think arghhhh never mind, raya nanti aku mintak maaf… simple right? Or if org tu buat salah kat kite dengan sgt2 dalam kite terasa dan tertipu or terteke, hah uncap nye “sampai mati aku x maaf kan kamu”. So what  im am trying to explain is 1st sebenarnye salah faham hadir apabila informasi or the news, the maklumat itu adalah tidak jelas, cara pandangan masalah itu memang berbeza dr semua sedut oleh setiap org atau semua nye terjadi atas dasar prasangka… or salah sangka… but what brought me here is when I have the solid evidence and I have been sabar for a very long time.. dendam of course ade. Thats y today im thinking of y should I not forgive and forget.. or im waiting for the other side to apologize to me n admit her wrong doing towards me.

Memaafkan mungkin senang.. tp melupakan sgt sakit okeh.. terkenang2 terbayang.. dan terpk2 ape salah aku sampai mcm nie org buat kite.. tp ingat selagi kite tidak MELUPAKAN maka kite akan lagi sakit… Memaafkan dan melupakan.. sgt berbeza.. I don’t even know what stage I am yet…

Dalam & Menyakitkan

Aungguh sgt dalam dan menyakit.. sesame kaum hawa kite sanggup memusnahkan hati hawa yg lain.. mungkin kerana kite tamak atau kite memang jenis yg x berhati perut? Huhuuh im not sure of that…

Sumpah kalau boleh kite padamkan semua yg ade kaitan dengan nye.. dah ku tekan butang DELETE sebanyak jutaan kali.. akan ku buang hardisk dalam laut dalam sana. Hahha tp bukan mcm tu keadaan nye…

Kadang kala ini turut menimbulkan masalah mental.. hahah tp I blum lg…

Belajar Memaafkan & Melupakan

Jika kita yang teraniaya, kenapa kita pula yang memiliki amarah dalam diri? Bukankah kita yang teraniaya adalah lebih beruntung kerana doa kita berpotensi dimakbulkan Tuhan?

Allah berkata, “.. dan hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” (Surah An-Nur:22)

Allah berkata lagi, “Dan segeralah kamu (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa. Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.” (Surah Ali-Imran:133-134)

Tips memaafkan orang :
– Maafkan diri sendiri terlebih dahulu.
-ingat diir kita juga tidak lari dari kesalahan
-asingkan semua barang yang membawa kenangan
-mulakan hidup yang baru
-dekatkan diri kepada ALLAH
-rebut peluang di hari raya
-Gunakan orang tengah

Bagaimana hendak menjadi seorang yang pemaaf ?
– Tidak perlu menang setiap masa
-Pendapat dan citarasa manusia berbeza
– Memikirkan orang lain juga ada masalah
-Menyedari ALLAH mengangkat darjat orang yang suka minta maaf dan memafkan orang
– Berdoa supaya disabarkan hati
-Bersangka baik
-Memikirkan kebaikan yang dibuat dia
– Menyedari kita juga ada kurang dan silap, begitu juga dia

 

Maka nye ini yg I will try to do.. maybe u guys also needs some therapy .. Sesungguh nye aku insan yang masih mencube untuk melupakan….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: