BIHUN GORENG BABY ( 12 MONTHS ABOVE)

Published March 28, 2014 by mamalolapapabobo

SO Todays menu for bekal Malaeqa Qaireeen is bihun goring baby….. So ma doit my own way… need to make sure the bihun is soft enough for her tu munch in her toothless mouth… Actually bahan lebih kurang sama macam cabonara juga… beza nye x de susu and cara masakan….

1. Bihun – Segenggam
2. Ayam – 1 Fillet.Dicincang halus
3. Carrot – ½ batang.Dipotong dadu
4. Tomato – ½ biji (Dipotong dadu)
5. Brokoli – 2 bunga kecil (Dipotong halus)
6. Telur – 1 biji
7. Kurma – 2 biji (Dipotong dadu)
8. Mentega/ Olive oil – 1 Sudu
9. Bawang putih and Holland Onion (Skit je bagi rase)

20140327_213013[1]   20140327_212958[1]

Cara-Cara :-
1. Rebus bihun bersama carrot around 5-8 minit. ( Ma preferred rebus lame skit.. biar hancur skit since Malaeqa ade 4 batang je gigi and rebus skali dengan carrot , risau carrot keras)
2. Angkat dan tos.
3. Goreng kan telur hancur asing..
4. Panas olive oil, tumis bawang.
5. Masuk kan tomato, ayam dan kurma. Biar agak-agak sampai ayam masak.
6. Masuk brokuli, Bihun and carrot.
7. Biar sekejap agak2 masak brokoli dan bihun sgt2 lembut and siap!!!

20140328_072735[1]  20140327_213022[1]
Untuk Bihun nie tomato akan jadi macam perasa untuk bihun…. Tambah lah garam skikit je kalau memang x de rase.. gantikan dengan soso tomato pun x pe…. Enjoy….
SO bekal kan Bihun Goreng and skit buah Lai kukus untuk MALAEQA hari nie…. Selamat mencube.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: