Chaiyok!!!

Published May 14, 2014 by mamalolapapabobo

So it has been two weeks… i have attend 10 session of my gym… i can feel i a bit feet than i am before…. eventough getting busy in my everyday schedule but the satisfaction is just nice ok… will update on the result… so far have not been on strict diet yet… see this one month if it is a must for a diet… hehheheeh to be honest i have been like slave for hunger… maybe because of the noriday…. maybe. Hahahah alasan… so anyone intrested come join us at Curves… pray for my fitness the best…

image

image

Iam writing using my note… best!!!!!!!

CURVES fitness gym for women 2014.

Published May 6, 2014 by mamalolapapabobo

I am the fatty fat bombom mummy now… hahaha so i decide to take my self to the gym… at least if i cannot loose much of my weight i may just want to stay fit…

So i been searching for gym in my work place area.. so that i can rush to gym after work and fetched my princess and go home. after hours of gooooogling i found one… just two row after my office… PERFECT!

Still i have to consider the fees right? dont want to waist much hihihihih

IT is call CURVES… This is the website… http://curves.com.my/. its a women only GYM…..

it is a simple gym where you can do a session for about 30 minutes a day and 3 time a week that is… all the equipment is ot the heavy one.. just nice for a biggenner for me. Owh i went to CURVES in bandar putri puchong.

So first i just give them a call .. just to ask about the fees actually but they ask me come.. they never tell it over the phone right… so off i go the gym that evening…

To my suprise it is conssider quite OK for the fees… but you have to pay buy debit or creadit card.. no cash…

The registration fees : RM350 ( but discount 50%)

Monthly is RM109 for 12 month contract…

Please ask them if you do not understand about the fees.. if u want to stop before the one year contract you will be charged RM20 per month up to RM100.

You have to key in the form for cancle lation after 1 years or it will continue creadit from your account…

the instructor are mch ok and the best thing is you relax…

Chaiyok2 asma!!!!

Curves-July-2011-5-7

 

BIHUN GORENG BABY ( 12 MONTHS ABOVE)

Published March 28, 2014 by mamalolapapabobo

SO Todays menu for bekal Malaeqa Qaireeen is bihun goring baby….. So ma doit my own way… need to make sure the bihun is soft enough for her tu munch in her toothless mouth… Actually bahan lebih kurang sama macam cabonara juga… beza nye x de susu and cara masakan….

1. Bihun – Segenggam
2. Ayam – 1 Fillet.Dicincang halus
3. Carrot – ½ batang.Dipotong dadu
4. Tomato – ½ biji (Dipotong dadu)
5. Brokoli – 2 bunga kecil (Dipotong halus)
6. Telur – 1 biji
7. Kurma – 2 biji (Dipotong dadu)
8. Mentega/ Olive oil – 1 Sudu
9. Bawang putih and Holland Onion (Skit je bagi rase)

20140327_213013[1]   20140327_212958[1]

Cara-Cara :-
1. Rebus bihun bersama carrot around 5-8 minit. ( Ma preferred rebus lame skit.. biar hancur skit since Malaeqa ade 4 batang je gigi and rebus skali dengan carrot , risau carrot keras)
2. Angkat dan tos.
3. Goreng kan telur hancur asing..
4. Panas olive oil, tumis bawang.
5. Masuk kan tomato, ayam dan kurma. Biar agak-agak sampai ayam masak.
6. Masuk brokuli, Bihun and carrot.
7. Biar sekejap agak2 masak brokoli dan bihun sgt2 lembut and siap!!!

20140328_072735[1]  20140327_213022[1]
Untuk Bihun nie tomato akan jadi macam perasa untuk bihun…. Tambah lah garam skikit je kalau memang x de rase.. gantikan dengan soso tomato pun x pe…. Enjoy….
SO bekal kan Bihun Goreng and skit buah Lai kukus untuk MALAEQA hari nie…. Selamat mencube.

Baby Pasta/Cabonara (12 Month Above)

Published March 26, 2014 by mamalolapapabobo

lame nye x update ma nye blog… been quite busy this past few month… so celik pejam celik pejam dah nearly satu tahun dah my princess. Malaeqa Qaireen dah setahun.. so her progress is dah jalan dot det keliling rumah.. and she is very good in copy cat my actions… bahaya2.. so good things, actions and examples need to be set all the time.. remember that asma.

Since MQ dah setahun.. Ma teringin nak tukar her menu.. before this asyik makan bubur dengan ayam/ikan bilis/ikan tengiri and carrot/ubi kentang/bayam/sawi/ and kurma/kismis.

Hhehe banyak betul slash… hurm so today I prepared her baby cabonara! Mummy hope you will like it dear…

Baby Cabonara/Pasta (12 months above). One serve portion.

Bahan-Bahan :-

1. Pasta, Spaghetti – Segenggam ( any shapes will do.. the smaller the better for me)

2. Ayam – 1 Fillet (Dicincang halus)
3. Carrot – ½ batang (Dipotong dadu nipis)
4. Tomato – ½ biji (Dipotong dadu)
5. Brokoli – 2 bunga kecil (Dipotong halus)
6. Cheese – 1 keping ( I just used cheese biasa cheesedell, potong biase)
7. Susu – 1 cawan ( bancuh siap2 pun ok.. n Ma gune susu FM Malaeqa)
8. Mentega/ Olive oil – 1 Sudu
9. Bawang putih and Holland Onion (Skit je bagi rase)

20140325_212006 20140325_211555
Cara-Cara :-

1. Rebus pasta bersama carrot around 5-8 minit. ( Ma preferred rebus lame skit.. biar hancur skit since Malaeqa ade 4 batang je gigi and rebus skali dengan carrot , risau carrot keras)
2. Angkat dan tos.
3. Panas olive oil, tumis bawang.
4. Masuk kan susu yang dah dibancuh, ayam , tomato and chesse. Biar agak2 ayam masak.
5. Masuk brokuli, pasta and carrot.
6. Biar sekejap agak2 masak brokoli and siap!!!

20140326_075152

Simple dan mudah sgt…… Moga anak mummy suke ok sayang….

Malaeqa terhantuk dinding at the age of 5 month….

Published September 4, 2013 by mamalolapapabobo

Ahad 1.9.2013 – aku tinggal malaeqa atas katil.. dah sendal bantal… gubby mandi.. aku tengah bersiap bekos ktorg have an open house to attend…
Macam biase letak Malaeqa atas katil n sendal.. skali bunyi gedebuk!! terus diikuti dengan tangisan yang sgt2 kuat2…….

Terkejut aku terus angkat die… hubby dah tuam2 tempat yg kene tu..aku pun menangis skali sambil pujuk si comel aku.. bg die bf… nangis lg… dakap die pujuk… pastu baru die nak bf….
aku air mata melelh masa tu. Y Allah tuhan jew tau aku sgt2 takut dan rase bersalah…

pastu die pun senyap… aku cek kepala semua ade lebam2 x… nasib bek x de… tp still aku gile2 risau…

Call mama cakap ngan die.. die tanye aku “hang p mana sampai anak buleh jd mcm tu??”. kene marah disitu… pastu mama tanye ade muntah2 x…? x da… die mau minum susu x.. mau… so ok lah kot kata mak aku. huhuh

Still im not confident…

Malam after Open house kami g Pusat Perubatan AZ Zahrah… Dokter pun tekan kat atas kepala Malaeqa.. okeh die kata… x de ape2 yg lari2… cek suhu pun ok.. selalu nye kalau kuat hentakan atau jatuh akan diikuti dengan demam kata dokter…
pastu dokter tanye… ada tanda2 die tunjuk mcm x bermaya atau mcm letih n x aktif… memang aku perasan die mcm jd takut tp still melompat2 bile pegang.. aktif lg kot.. cume mcm terkejut kot… sian anak mummy..

Dokter kate pantau within 24 hours die ade x tanda2 :

!.muntah
2.x aktif
3.x nak susu

kalau ade terus pegi hospital untuk scan kepala. gerun weh.. semua salah mummy. mummy mintak maaf syg…

Alhamdullilah pass 24 hours berlalu x de pape.. cume jeluak susu … tu pun panik kos ingat muntah,,
huhuhu

jum share skit info on what to do bile anak jatuh or terhentak…

Apakah jenis jatuhan yang perlu kita risau?

Keadaan paling biasa adalah bayi jatuh katil, sofa, kerusi kereta bayi atau stroller.. Semua ini biasanya melibatkan ketinggian setakat 1 ke 2 kaki.. Dan biasanya jatuhan jenis ini tidak melibatkan kecederaan yang serius walaupun jatuh pada lantai yang keras…

Kadang-kadang objek seperti lampu atau bakul jatuh ke atas bayi.. Keadaan ini juga jarang melibatkan kecederaan yang serius..

Bayi yang sudah berjalan dan berlari pula kerap melanggar sesuatu sewaktu berlatih kemahiran baru ini.. Biasanya ia juga tidak melibatkan kecederaan yang serius kecuali jika ada luka yang memerlukan jahitan.

Satu lagi jenis jatuhan yang biasa berlaku adalah bayi jatuh sewaktu didokong oleh orang dewasa.. Sekiranya orang dewasa tersebut sedang berlari dan jatuh menimpa bayi, ini boleh menyebabkan kecederaan serius.

Tetapi sekiranya orang dewasa tersebut berjalan dan bayi terjatuh, biasanya bayi tidak mengalami kecederaan yang serius.

Jatuhan dari ketinggian melebihi 3 kaki seperti meja, kabinet dapur, almari boleh menyebabkan kecederaan yang serius, terutamanya jika jatuh ke atas lantai yang keras.

Apa yang perlu dilakukan jika bayi jatuh?

1. Pujuk anak anda. Bertenang dan tidak panik. Adalah lebih mudah untuk menilai tahap kecederaan anak apabila anda dan anak berada dalam keadaan tenang.

2. Jangan telefon kecemasan atau berkejar ke hospital. Belum lagi!

3. Periksa kepala, otot dan badan anak untuk sebarang luka, lebam, bengkak, calar atau sebarang perubahan yang tidak normal. Buka seluruh baju anak untuk memudahkan anda memeriksanya. Jika anda tidak menemui sebarang luka, lebam atau bengkak pada kepala dan badan anak, kemungkinan besar tidak ada apa yang perlu anda risaukan.

4. Jika anda mengesan luka, lebam atau perubahan yang tidak normal, atau anak anda kelihatan lemah untuk jangka masa yang lama segeralah ke hospital berdekatan.

5. Periksa juga kecederaan kepala..

Apakah tanda-tanda anak mengalami kecederaan kepala sewaktu jatuh?

1. Pengsan atau pitam.. Walaupun 1 minit…

2. Muntah..

3. Keadaan mental yang tidak normal..

4. Tidak stabil apabila berjalan..

5. Menangis berpanjangan..

6. Anak mengadu sakit kepala..

7. Tanda-tanda pada mata seperti juling, anak mata tidak sama saiz, kelakuan seperti melanggar sesuatu atau trip apabila berjalan/ berlari..

8. Untuk anak yang lebih besar, mereka mungkin komplen penglihatan kabur atau double..

Rujukan:
Head Injuries
Falls, Rolls and Bumps

Pengajaran yg sgt bermakne bg aku… pasnie no more golek2 atas katil besar tu dah.. duk dalam baby cot yea sayang.. hahhaah abah pun marah mummy beli baby cot mahal2 x nak gune… hukhuk sedih!

Khitan/Sunat anak perempuan

Published September 3, 2013 by mamalolapapabobo

Khitan bayi perempuan…

so malam nie baru nak mengkhitan kan MAlaeqa.. based on my reading from e-fatwa nie lah keputusan nya…

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-86 yang bersidang pada 21 – 23 April 2009 telah membincangkan Hukum Pemotongan Genitalia Wanita (Female Genital Mutilation). Muzakarah telah memutuskan bahawa amalan berkhatan bagi wanita adalah sebahagian daripada syiar Islam yang perlu dilaksanakan oleh umat Islam. Walau bagaimanapun, Islam juga amat mementingkan keselamatan umatnya dan memberikan kelonggaran sekiranya sesuatu amalan atau perbuatan itu boleh mendatangkan kemudharatan pada diri. Sehubungan itu, selaras dengan pandangan Jumhur Ulama’, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa hukum berkhatan bagi wanita adalah wajib. Walau bagaimanapun, sekiranya ia boleh membawa kemudharatan pada diri, maka ia perlu dielakkan.

Keterangan/Hujah:
Female Genital Mutilation, menurut WHO, terdiri daripada kesemua prosedur yang melibatkan pembuangan sebahagian atau keseluruhan bahagian luar genitalia dan/atau kecederaan pada organ genital atas sebab-sebab adat dan budaya atau sebab-sebab non-teraputik yang lain. Amalan ini diklasifikasikan kepada empat peringkat:
1.Peringkat pertama: Clitoridectomy. Ia merujuk kepada pembuangan sebahagian atau keseluruhan klitoris dan/atau bahagian kulup.

2. Peringkat kedua: Excision. Ia merujuk kepada pembuangan sebahagian atau keseluruhan klitoris dan labia minora, dengan atau tanpa pemotongan pada labia majora.

3. Peringkat ketiga: Infibulation. Ia merupakan peringkat yang kritikal di mana orifis vagina disempitkan dan pemotongan dan aposisi labia minora dan labia majora dibuat, dengan atau tanpa pemotongan klitoris.

4. Peringkat keempat: Peringkat Umum. Ia merujuk kepada semua jenis prosedur yang menyakitkan kepada genitilia perempuan untuk tujuan bukan perubatan seperti tusukan, tikaman, turisan, lukaan dan pengkauterian.

5.Berdasarkan klasifikasi ini, berkhatan bagi wanita muslim seperti yang dilaksanakan di Malaysia didakwa merupakan salah satu amalan FGM yang hendak dibenteras oleh World Health Organization (WHO). Sedangkan pada hakikatnya FGM adalah bertentangan sama sekali dengan amalan berkhatan seperti yang ditetapkan oleh Syarak

Di dalam Islam para fuqaha’ sepakat mendefinisikan berkhatan untuk perempuan adalah merujuk kepada pemotongan sebahagian kulit pada bahagian atas faraj bagi perempuan. Berbeza dengan lelaki, berkhatan bagi perempuan tidak perlu membuang kulit yang berkenaan keseluruhannya. Tetapi cukup sekadar sebahagian kecil kawasan tersebut.

Ibn Hajar Al-Asqalani menyifatkan khatan untuk wanita adalah dengan memotong kulit yang menutupi klitoris tanpa membuang keseluruhannya. Muhammad Ali Qutub juga menyebut kawasan yang sama yang dibuang semasa dikhatankan di mana kulit itu disebut sebagai fresulum.

Bagi anak-anak perempuan yang dilahirkan dalam keadaan yang telah dikhatankan iaitu kulit yang meliputi klitoris telah tiada, disunatkan oleh ulama Syafi`iyyah untuk melalukan sahaja alat berkhatan pada tempat yang sepatutnya dikhatankan sebagai tanda mentaati perintah Allah. Ini kerana, seperti yang disebutkan oleh Sheikh Abu Abdullah Al-Haj, terdapat perbezaan anatomi faraj wanita antara wanita di timur dan di barat di mana wanita di timur dikatakan tidak mempunyai kulit yang disebutkan ini.

Jumhur al-Syafi`iyyah, Imam Ahmad dan al-Hanabilah dan pendapat Sahnun daripada Mazhab Maliki mengatakan khatan adalah wajib bagi perempuan.

Dr. Nasir Farid Wasil, Mufti Mesir merangkap ahli Majlis Penyelidikan Islam, Al-Azhar menjelaskan khatan disyariatkan untuk wanita melalui umumnya dalil yang berkaitan. Namun, ia perlu ditinggalkan jika terdapat kemudaratan. Pendapat ini disokong oleh Dr. Abd. Fatah Idris, Dekan Jabatan Perbandingan Fiqh, Majlis Fiqh Al-Islam Mekah yang menjelaskan, sama ada ia berasaskan adat atau tidak, namun yang pasti terdapat hadith yang mengesahkannya.Dalam konteks yang sama, Sheikh Mahmud `Asyur menyatakan sesuatu perkara itu tidak boleh diharamkan melainkan dengan nas syar`ie.

Allah s.w.t. telah memerintahkan hamba-hambaNya untuk mengikut apa yang diperintahkan kepada Nabi Ibrahim a.s. bersandarkan kepada ayat berikut:

ﮅ ﮆ ﮇ ﮈ ﮉ ﮊ ﮋ ﮌ ﮍ ﮎ ﮏ ﮐ ﮑ ﮒ

Maksudnya:“Kemudian Kami wahyukan kepadamu (Wahai Muhammad): hendaklah Engkau menurut ugama Nabi Ibrahim, Yang berdiri teguh di atas jalan Yang benar; dan tiadalah ia dari orang-orang musyrik”. (An-Nahl: ayat 123)

Suruhan ini termasuklah amalan berkhatan kerana ia merupakan salah satu daripada suruhan yang ditetapkan ke atas Nabi Ibrahim a.s.

Ibn Hajar menjelaskan memandangkan amalan ini merupakan amalan Nabi Ibrahim a.s., dan ayat ini jelas menuntut agar kita mengikut agama Nabi Ibrahim a.s., maka ia menjadi wajib bagi umat Islam untuk berkhatan bagi lelaki dan perempuan.

Prosedur berkhatan yang termaktub di dalam kitab-kitab fiqh tidak langsung memberikan kemudaratan. Malah, WHO juga gagal menunjukkan bukti emperikal kesan negatif yang menunjukkan bahawa amalan berkhatan di kalangan wanita menimbulkan mudharat sehingga membahayakan nyawa wanita. Di dalam Islam, sesuai dengan kaedah fiqh:

ما ثبت بزمان يحكم ببقائه ما لم يوجد دليل على خلافه

“Sesuatu amalan yang diperintahkan itu boleh diteruskan selama mana tidak mendatangkan mudarat dan tidak ada dalil yang menentangnya ”

Tetapi jika ia menimbulkan mudharat pada diri dan nyawa orang yang melakukannya, maka ia wajib ditinggalkan.

 
Islam itu indah dan yg terbaik untuk umat nye…
SO bagi area2 bangi nie klinik2 yg boleh anda hubungi :- harga maybe berbeza lah kot…

1. Az-Zahrah Islamic Medical Centre
Alamat:No. 34, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9,
Bandar Baru BangiSelangor43650
Telefon:     +603-89212525
Faks:     +603-89212677
http://www.azzahrah.my
RM 45 -90

2.An-Nur Specialist Hospital
No 14 & 16, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9,
43650 Bandar baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
Phone : 03-8926 6060
Fax No: 03-8926 6067
rm45

3.KLINIK AL-HUDA
Address     19 JALAN 4/1A
BANDAR BARU BANGI43650 SELANGOR
Phone     03-89222072
rm30

4.Klinik Ummi Salihah
14, Jalan 4/11, Seksyen 4, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
03-8925 4673
RM20

Nie lah antara yg ade.. klinik lain pun maybe ade .. just give a call and then tgk mn yg timimg ok dengan kite untuk pegi.. harga2 terpulang .. standart pusat perubatan lain skit… hihih so malam nie MAlaeqa akan disunat kan di KLINIK UMMI Salihah.. bukan mummy nak yg murah syg.. tp malam nie jew mummy n abah free syg…

Jgn nangis kuat2 k dear. mummy gerun… nanti kite update gamba…

Maybank Yippie-i Account

Published August 15, 2013 by mamalolapapabobo

BUka akaun yippie (maybank) untuk Malaeqa.

So Malaeqa dah celebrate her first raya in her life. Kutipan duit raya??? agak memberansang kan. hahahaha. Duit masa malaeqa lahir hari tu pun ade lg. hikhikhik so me n abah decide we should create an account for u. At first mummy decide to create SSPN account.
Then mummy have a research and than mummy can see that opening a yippie-i maybank is much more benefit plus the ineterest rate is higher every year. let mummy list down why i choose Yippie saving account :

Yippie Savings Account

A savings account for children aged below 18 years, offering high interest rates up to 3.00% p.a.

Effective rate:
1.45 – 3.01% p.a.

Minimum deposit:
RM1

* Eligible for protection by PIDM

Benefits

*Free Coin Box (i.e. Computer Whiz & Graduate Design) when you open a Yippie account with RM250 deposit; Limited Edition Soft Toy Coin Box with RM1000 deposit
*Cash rewards for Yippie Club members who excel in their PMR, SPM, STPM and Tertiary level exams
*Free Personal Accident Insurance coverage of up to RM70,000 for you and your child
*A chance to win fantastic prizes in various contests (if any)

Who can apply

Children below 18 years old, parents and guardians who are below 60 years of age

Interest rates

For Personal/Joint accounts

*Child: Original birth certificate and MyKid
*Parents / Guardian: Original Identity Card (IC) for Malaysians and
*Passports for foreigners

Academic Cash Award

The Cash Award for Academic Excellence is given for excellent grades in PMR, SPM, STPM/A-Levels and Degree level. The cash awards are as follows:

Cash award
PMR (7As) – RM100 per accountholder
SPM (8As / A+)    – RM200 per accountholder
STPM/A-Levels 5As / 4As and MUET Grade 6) – RM300 per accountholder
University Degree(1st Class Honours)    – RM500 per accountholder

Intresting kan???????????? mummy berangan Malaeqa will get all those academic cash reward okeh. hehhehehe amin.

So time luch mummy pegi Maybank kat pusat bandar puchong…. so i want to share just a simple step untuk sape yg nak buat akaun nie…

1. prepared your ic and your child birth certificate.
2. Pegi kaunter pertanyaan yang plg depan skali tu tell him or her that you want to open a yippie acount. then they will ask how old is your child. so mine is 4 month. hehehhe so he or she will  give you two sets of form. one is on your iinformation and the others is for your child.
3. Fill the forms and return back. and they will ask you to wait.
4. When your name is called go and sign the nessecary form and they will ask if you want a maybank bank card. so i say yes… (tp i dah berikrar i akan sembunyi kan kad ini) hhahahhha
5. Go to cash deposit machine and bank in the first amount you want.
6. Go back to the counter wait for them to clear and its done!

Simple and easy. Futher more you can have direct access trough the maybank2u. Since our child is still not 18 the account will be under our name…

Maybank_yippie.jpg               yip1
So Siap lah sudah Malaeqa Yippie account around an hour juga.. kos org agak ramai. … jum menabung,,,,